Thy får guldstempel som "Far-parat" kommune

Publiceret 25-02-2023

Flere end halvdelen af landets kommuner er i ny undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed blevet erklæret ”Far-parate” på baggrund af deres indsats for nye fædre. Thisted Kommune er én af to Nordjyske kommuner i selskabet.

Er du blevet far i Thisted Kommune i 2021, er du blevet det i en kommune, som har så meget fokus på indsatser overfor præcis den gruppe af mænd, at det udløser et guldstempel i en ny national opgørelse.

Med to far ambassadører, tilbud om fædregrupper, screening for fødsels-depression og tilbud om støttebehandling, hvis du bliver ramt, og snart også en Fars Legestue – som blot nogle af tiltagene – så lever Thisted Kommune nemlig mere end op til de krav, der i en ny undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed udløser en titel som ”far-parat” guldkommune:

- Vi er naturligvis glade for, at det bliver bemærket, at vi har stor fokus på de nye fædre, men vi har det, fordi det er et utroligt vigtigt indsatsområde. Jo bedre både mor og far har det med den nye rolle som forælder, og jo bedre de begge er klædt på til at sikre barnets udvikling, jo bedre en start på livet får børnene. Derfor er det både vigtigt og nødvendigt, at der også er fokus på far, siger Tue von Påhlman, direktør for Social, Sundhed og Kultur i Thisted Kommune.

Stor stigning på et år

I alt er 54 ud af 98 kommuner fundet ”Far-parate” i undersøgelsen, hvor de er bedømt deres indsatser og tiltag for fædre, der kan give en hjælpende hånd til fædre på barsel. Sammen med Aalborg er Thisted den eneste Nordjyske Kommune, som kan bryste sig af titlen.

Ifølge Forum for Mænds Sundhed er der ellers sket en stigning i antallet af ”Far‐parate” kommuner på næsten 65 procent i forhold til seneste opgørelse fra 2021. Det er 19 flere kommuner på et år. Herunder er der en stigning på 65 procent i kommuner, der har etableret Fars legestuer i samarbejde med Forum for Mænds Sundhed. I 2021 var der 28. Her i 2022 er der 43. Desuden er der også sket en stigning i antallet af kommuner, der screener fædre for fødselsdepression fra 87 procent til nu over 94 procent kommuner.

De sidste får travlt

Udviklingen glæder da også formanden for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen:

- Det er utrolig glædeligt, at pænt over halvdelen af landets kommuner nu begynder at blive rustet til at rådgive og støtte de mange tusinder fædre, der om kort tid går på to måneders barsel. Men der er altså stadig over 40 procent af kommunerne, der ikke er parate. De får travlt nu, og vi vil i Forum for Mænds Sundhed om et år igen måle, hvordan servicen for fædrene er i landets kommuner.